top of page

Cosmetice: cum facem alegeri educate?

Vineri 27 Aprilie, Monica Serban ne-a prezentat la InfoPractic diversele riscuri la care ne expunem sanatatea utilizand zilnic produse cosmetice cu ingredinete periculoase.

Monica, impreuna cu echipa ei formata dintr-un farmacist clinician si un biochimist, au inceput, din dorinta de a promova anumite cosmetice de calitate si traditie romaneasca, sa se uite la ingredientele din care acestea sunt facute. Au stabilit o lista de criterii pe care aceastea ar trebui sa le respecte, spre exemplu: sa nu contina ingrediente care pot creste riscul unor boli grave, ingrediente care pot cauza iritatii si dermatite pentru copii, ingrediente care sunt ecotoxice (polueaza mediul si se acumuleaza in resursele de hrana) etc. Dupa cateva luni de studiu au observat cu stupoare ca nici un produs cosmetic romanesc (cunoscut sau mai putin cunoscut) nu respecta aceste cirterii.

Atunci si-au indreptat atentia catre alte produse din alte tari, fie ele cunoscute, bio, care se gasesc in farmacii sau in supermarketuri. Si aici surpriza a fost de proportii pentru ca numarul de produse care sa respecte lista de criterii (este adevarat foarte stricta) este extrem de mic. De asemenea au ajuns si la alte concluzii care contrazic anumite mituri moderne si anume: ca, de multe ori nu este nici o legatura intre pret si calitatea produselor, ca produsele cosmetice din farmacii si parafarmacii nu sunt neaparat mai bune si ca anumite cuvinte utilizate pe ambalaj (de exemplu « de origine naturala ») induc in eroare consumatorul, nefiind legate de nici o certificare oficiala.

In timpul prezentarii a vorbit despre urmatoarele ingrediente si impactul lor asupra sanatatii noastre si/sau al mediului: parabeni, SLS si SLES, elemente care ajuta penetrarea substantelor (benefice sau daunatoare) in piele (PEG-uri), uleiuri minerale si alte produse provenind din petrol, derivate din silicon, plastic si microplastice, produse provenind din elemente naturale care nu sunt neaparat benefice, talc, metale grele, parfumuri sintetice, BHT, aluminium etc. Astfel am aflat ca aceste ingrediente pot creste riscul de cancer, alergii, disfunctii endocrine, dermatite si alte probleme ale pielii, acumulare de toxine etc.

Ca exercitiu practic/studiu de caz, Monica ne-a propus analiza listelor de ingrediente ale unor produse din categoria cremelor de fata, deodorantelor, sampoanelor si rujurilor.

Va invitam sa cititi doua articole legate de aceste teme si eventual sa participati la provocarile lansate de ea si echipa ei:

Monica Serban este la baza economist cu vocatie pentru ecologie. In 2005 a renuntat la jobul pe care il avea la Ambasada SUA din Bucuresti pentru a lucra la Ministerul Mediului, in Departamentul de Fonduri Europene, unde a coordonat, printre altele, fondurile alocate proiectelor de protectie a naturii.

Dupa 5 ani a venit in Luxembourg, unde a continuat sa lucreze ca si consultant, lansand in paralel propriul start-up Authentic Plaza, o platforma dedicata produselor care intrunesc un anumit set de valori. Interesul pentru cosmetice a aparut organic din dorinta de a promova producatori romani de cosmetice in cadrul acestui proiect. Timp de doi ani a analizat si studiat, cu sprijinul stiintific al unei prietene farmacist clinician, sute de liste de ingrediente ale cosmeticelor nu doar romanesti, ci din toata lumea.

Analiza a fost realizata pe baza unui set de criterii de evaluare a listei de ingrediente, din dorinta de a gasi calitatea dincolo de brand si marketing.

La sfarsitul lui 2017 au ajuns la concluzia ca este important sa imparta cu ceilalti rezultatele acestei analizei si sa ajute oamenii sa faca alegeri informate, si au lansat o serie de prezentari de constientizare in Romania. Acest eveniment va marca prima prezentare in Luxembourg.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page