top of page

Un nou an cu AVRIS


Fiecare inceput de an este plin cu speranta, indiferent cat de bun sau mai putin bun a fost anul ce tocmai a trecut. Acest lucru se intampla nu numai pentru ca, asa cum se zice pe la noi “speranta moare ultima”, ci pentru ca acest proces mental de a spera si a crede ca ceva mai bun ne asteapta in viitor ne ajuta sa mergem inainte, ne motiveaza, ne activeaza…si ne protejeaza de depresie sau anxietate.

Noi, cele din comunitatea AVRIS (membre si simpatizante precum si familiile aferente), nu avem de ce ne plange. Anul 2016 a fost plin de activitati care au imbinat “traditia” cu nouatatea.

Astfel am mentinut activitatile de Ziua Femeii si Ziua copilului care s-au desfasurat insa in format nou. La Ziua femei am avut o conferinta cu o invitata din România, Dr. psiholog Hedi Hoka pe tema Iubesc sa fiu femeie. De ziua copilului am avut teatru de papusi in colaborare cu asociatia comunitatii moldovenesti.

Una din noutatile absolute si laitmotivul anului 2016 a fost participarea cu stand de mancare si produse traditionale la Festival des migrations, Festival de l’amitie Sandweiler si la o activitate caritativa sustinand initiativa Romlux asbl pentru Bazar International.

Pe langa acestea, probabil cea mai de success activitate pentru membre a fost atelierul de gatit vegetarian.

De asemenea am continuat cu cateva intalniri casual la un pahar si la Shuber pentru membre si am organizat o sesiune InfoPractic pe tema vanzarilor si cumpararilor de imobiliare in Luxembourg.

Vizibiliatea noastra a crescut datorita acestor evenimente dar si datorita sutinerii activitatilor celorlate asociatii românesti din Luxembourg sau a unor initiative precum “1.1.1” a Camerei de comert americane (al carui director de comunicare de success este membra AVRIS, in cazul in care va intrebati ce lagatura). Toate aceste succese le-am sarbatorit la Petrecerea de iarna in decembrie.

Acum, la inceput de an, ne uitam cu speranta la viitor.

Ce va aduce 2017 pentru AVRIS?

Speram sa mentinem calitatea activitatilor noastre si astfel planuim un seminar pe tema relatiilor interumane in general dar si a iubirii in februarie de Dragobete.

Vom participa din nou la Festival des Migrations in Martie si o echipa s-a format deja pentru initierea unor intalniri regulate pentru copii si parinti care va ingloba si evenimentul de Ziua Copilului.

Cel mai probabil un atelier de facut provizii pentru iarna (zacusca si muraturi) se va desfasura in toamna.

Sesiunile de Infopractic prevad procedura legata de cetatenia luxemburgheza si mindfulness.

Toate acestea fara sa uitam intalnirile noastre casual probabil la un bowling, la Shuber sau o drumetie in Mulhertal.

Ca de obicei suntem deschise propunerilor venite de la voi, asa ca daca doriti sa va implicati in vreun proiect nu ezitati sa ne contactati.

Pentru a continua activitiatile, orice organizatie are nevoie de o viziune si mai ales de un “raison d’être” sau mai bine zis “de ce facem ceea ce facem”. Pregatind un interviu ce speram ca va aparea in Delano in luna februarie, am reluat firul filozofic al motivatiei si rostul existentei acestei asociatii. El este simplu: AVRIS exista pentru a crea legaturi intre femeile ce vorbesc limba româna si care astfel sunt legate de aceasta cultura.

Toate stim ca sanatatea nu este doar lipsa bolii si mai ales sanatatea nu este doar legata de corpul fizic ci este legata minte, spiritualitate si viata sociala. Cam toata lumea stie cum sa isi mentina starea de sanatate fizica, sau fitnesul corporal. Dar cati stim despre fitnesul mental sau cel social? A te muta intr-o alta tara, presupune pe langa schimbarea de domiciliu si schimbarea relatiilor sociale. Trebuie sa facem noi cunostinte, noi prieteni, sa ne adaptam noilor norme sociale si culturale din tara respectiva. De aceea, in AVRIS, incercam sa recreem putin din modul de relationare social pe care l-am lasat in urma.

Participand activ in proiectele si activitatile noastre veti cunoaste oameni cu care aveti in comun anumite repere si asta va va face viata si integrarea mai usoara aici. Fitnessul social se refera exact la idea de a apartine unei comunitati, unui grup care este al tau si spre care te poti indrepta pentru a te simti acceptat si inteles. Practic acesta este scopul nostru, de a facilita tuturor membrelor noastre precum si familiilor lor, fitnesul social care bineinteles ajuta si este in legatura cu cel mental si cel fizic. Idea de reprezentare a culturii românesti, patriotismul sau alte idei de acest gen sunt doar adiacednte si servesc in principal pentru a crea si mentine comunitatea in sine.

De aceea activitatile noastre incearca sa faca o balanta intre mica noastra comunitate si integrarea in spatiul luxemburghez si al Marii Regiuni.

Astfel daca doriti sa va imbunatatiti fittnesul social si sa faceti parte dintr-o comunitate activa, de toate varstele si plina de voie buna va invitam sa luati parte la activitatile noastre!

Va uram cu drag un An nou plin de succese!

Echipa de coordonare: Dana, Oana, Brindusa, Madalina si Anca

Ianuarie 2017, Luxembourg

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page