top of page
Sosire. Rezidenţă. Cetăţenie

​

1.1. Declaraţia de sosire

 

Cetăţenii români care vin în Luxemburg pentru o perioadă mai scurtă de trei luni (în vizită turistică, familială sau de afaceri) nu au niciun demers administrativ de efectuat. Trebuie doar să aibă asupra lor paÅŸaportul valabil sau o carte de identitate.

 

Cetăţenii români care intenÅ£ionează să locuiască în Marele Ducat de Luxemburg trebuie să îÅŸi declare sosirea la primărie, cât mai repede (pentru oraÅŸul Luxemburg, în cel mult opt zile, la Bierger-Center – Centrul de relaÅ£ii cu publicul al primăriei oraÅŸului Luxemburg). Din momentul declaraÅ£iei, numele lor va figura în Registrul PopulaÅ£iei localităţii respective. La declararea sosirii sunt necesare următoarele documente:

– un act de identitate valabil;

– certificatul de căsătorie (sau livretul de familie);

– certificatele de naÅŸtere ale copiilor (sau livretul de familie);

– în cazul în care persoana a rezidat în trecut în Luxemburg, aceasta trebuie să prezinte certificatul de părăsire a teritoriului întocmit de administraÅ£ia locală, certificatul de înregistrare, certificatul de ÅŸedere permanentă sau permisul de ÅŸedere.

 

Important! Toate documentele de mai sus trebuie prezentate în original sau copie legalizată. Orice document redactat în altă limbă decât franceză, germană sau engleză trebuie să fie tradus de către un traducător autorizat în Marele Ducat.

 

După un sejur neîntrerupt de cinci ani de zile pe teritoriul Marelui Ducat, cetăţenii români au dreptul să ceară dreptul de sejur permanent.

Mai multe informaţii găsiţi pe:

http://www.guichet.public.lu.

Declaratie

1.2. Certificatul de înregistrare ÅŸi statutul de rezident

 

În baza unei declaraÅ£ii de înregistrare, primăria eliberează un certificat de înregistrare. Acest act statutează practic calitatea de rezident.

Persoana care se prezintă pentru a face declaraÅ£ia de înregistrare trebuie să aibă asupra sa un act de identitate valabil, contractul de închiriere a unei locuinÅ£e semnat de către proprietar, împreună cu:

​

 a) pentru salariaÅ£i:

– contractul de muncă în original (datat ÅŸi semnat de către cele două părÅ£i); sau

– scrisoarea de intenÅ£ie de angajare (datată ÅŸi semnată de către viitorul angajator);

 

 b) pentru cei cu statut de independent:

– copie legalizată a autorizaÅ£iei de stabilire ÅŸi, respectiv, de desfăşurare a unei activităţi comerciale pe teritoriul Luxemburgului; sau

– copie legalizată a scrisorii primite din partea Ministerului Claselor Mijlocii (Ministère des Classes Moyennes), certificând că o astfel de autorizaÅ£ie de stabilire nu este cerută pentru activitatea ce urmează a fi desfăşurată; sau

– copie legalizată a autorizaÅ£iei de profesare (pentru profesiile de medic, kinetoterapeut etc.);

sau

– dovada de înscriere în Ordinul AvocaÅ£ilor, ArhitecÅ£ilor etc.; sau

– contractul de prestări servicii;

​

 c) pentru studenÅ£i:

– dovada înscrierii la o instituÅ£ie luxemburgheză autorizată de învăţământ public sau privat cu scop principal de studiu sau de formare profesională;

– declaraÅ£ie prin care studentul afirmă că dispune de suficiente resurse financiare, astfel încât nu riscă să devină un  beneficiar al sistemului de asistenţă socială;

– asigurare medicală, atât pentru student, cât ÅŸi pentru membrii familiei care îl însoÅ£esc;

​

d) pentru persoanele fără activitate (persoane care nu beneficiază de dreptul de a rezida în virtutea altor dispoziÅ£ii de drept comunitar):

– un act care să facă dovada că solicitantul dispune de suficiente resurse financiare, astfel încât nu riscă să devină un  beneficiar  al sistemului de asistenţă socială;

– asigurare medicală, atât pentru solicitant, cât ÅŸi pentru membrii familiei care îl însoÅ£esc.

​

Pentru informaţii suplimentare pot fi consultate următoarele site-uri:

www.mae.lu (site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi al Imigraţiei);

www.vdl.lu (site-ul primăriei oraşului Luxemburg);

sau se pot obţine informaţii direct la:

 

Bierger-Center Luxembourg

Centre Hamilius

44 pl. Guillaume II,

2090 Luxembourg

​

Telefon: +352 4796-2200

Fax: +352 2627 0999

bierger-center@vdl.lu

 

Important! Copii legalizate ale diferitelor documente se pot face la primăria de care aparÅ£ineÅ£i cu locuinÅ£a. La Bierger-Center, în PiaÅ£a Hamilius din capitală, legalizarea unui document costă 2 euro. În Luxemburg, copiile legalizate sau traducerile efectuate de un traducător autorizat nu trebuie certificate de notar.

 

 

1.3. Dubla cetăţenie

 

În ianuarie 2009 a intrat în vigoare Legea din 23 octombrie 2008 care stabileÅŸte noile norme de obÅ£inere a cetăţeniei luxemburgheze ÅŸi introduce principiul de dublă cetăţenie. Scopul acestei legi este de a permite societăţii luxemburgheze să se adapteze la schimbările survenite în ultimele decenii ÅŸi de a contribui astfel la favorizarea integrării rezidenÅ£ilor străini din Luxemburg.

Cu alte cuvinte, după dobândirea cetăţeniei luxemburgheze, cetăţeanul român va avea dublă cetăţenie.

Sub rezerva convenÅ£iilor internaÅ£ionale ÅŸi a legilor în vigoare în Marele Ducat, orice persoană care posedă, în afara cetăţeniei luxemburgheze, una sau mai multe cetăţenii este considerată de către autorităţile din Marele Ducat, în relaÅ£iile cu acestea, ca fiind exclusiv cetăţean luxemburghez.

​

 1.4. Dobândirea cetăţeniei luxemburgheze prin procesul de naturalizare

 

Cetăţenii români pot obÅ£ine cetăţenia (la nationalité) luxemburgheză prin procesul de naturalizare. În urma acestui proces, individul beneficiază de toate drepturile civile ÅŸi politice asociate calităţii de cetăţean luxemburghez.

Legea din 23 octombrie 2008 privind cetăţenia luxemburgheză constituie o importantă reformă a procesului de naturalizare din perspectiva condiÅ£iilor ce trebuie să fie îndeplinite, a procedurii de urmat ÅŸi a căilor de recurs.

​

Legea urmează să fie revizuită in 2017.

​

Principalele noutăţi pot fi rezumate după cum urmează:

– Prin aplicarea principiului de dublă cetăţenie, persoana care solicită dobândirea cetăţeniei luxemburgheze nu mai este obligată să renunÅ£e la cetăţenia sa de origine.

– Se prelungeÅŸte perioada minimă obligatorie de rezidenţă prealabilă depunerii dosarului (a nu se confunda cu obÈ›inerea propiu-zisă a cetățeniei),  garanÈ›ie a integrării sociale, de la cinci la ÅŸapte ani.

– Este introdusă condiÅ£ia cunoaÅŸterii limbii luxemburgheze. Solicitantul trebuie să treacă o probă de evaluare a competenÅ£elor lingvistice orale. Prin stabilirea unui nivel de competenţă lingvistică (înÅ£elegere ÅŸi exprimare orală) legislatorul se asigură că persoana candidată la naturalizare este capabilă să participe la viaÅ£a socială ÅŸi politică a Luxemburgului.

 

Important! Costul cursurilor de limbă luxemburgheză ÅŸi al probei de evaluare a competenÅ£elor lingvistice este rambursat de statul luxemburghez, în conformitate cu reglementările în vigoare în Marele Ducat.

 

– Se prevede obligativitatea de a urma cursuri de educaÅ£ie civică. Acestea permit solicitantului să dobândească cunoÅŸtinÅ£e privind drepturile cetăţeneÅŸti fundamentale ÅŸi instituÅ£iile luxemburgheze.

– Se precizează condiÅ£iile de onorabilitate pe baza unor criterii obiective, care permit să se aprecieze corect dacă solicitantul prezintă suficiente garanÅ£ii de onorabilitate. Astfel, există posibilitatea ca dosarul de naturalizare să fie suspendat în cazul în care solicitantul este implicat într-o procedură penală.

– Se creează o procedură administrativă unică specială care să simplifice ÅŸi să accelereze tratarea solicitărilor de naturalizare. Printre altele, aceasta prevede ca dosarul de naturalizare să fie trimis de la administraÈ›ia locală la Ministerul de JustiÅ£ie, fără să mai treacă pe la comisariatele districtuale; nu mai este necesară sesizarea de recomandare către consiliile comunale ÅŸi către Consiliul de Stat; se precizează că ancheta administrativă va fi realizată la nivelul Ministerului de JustiÅ£ie – Serviciul de Naturalizare (Service de l’Indigénat); se prevede obligaÈ›ia autorităţilor de a lua o decizie într-un interval de maxim opt luni de la depunerea cererii de naturalizare.

– Se precizează că persoana poate beneficia de drepturile ce decurg din naturalizare începând cu data emiterii deciziei, È™i nu din ziua publicării acesteia în Monitorul oficial (le Mémorial).

– Se prevede transferul puterii decizionale de la Camera DeputaÅ£ilor la Ministerul de JustiÅ£ie, care poate aproba sau refuza acordarea cetăţeniei luxemburgheze.

– Se stabilesc modalităţi de recurs împotriva refuzului naturalizării prin intervenÅ£ia în faÅ£a Tribunalului administrativ sau a CurÅ£ii administrative.

 

Procedura de naturalizare

 

Depunerea cererii

Dacă îndeplineÅŸte condiÅ£iile de vârstă (minim 18 ani împliniÅ£i) ÅŸi de rezidenţă (minimum ÅŸapte ani de rezidenţă pe teritoriul luxemburghez) solicitantul va semna ÅŸi va depune la primăria localităţii de reÅŸedinţă o cerere de naturalizare adresată Ministerului de JustiÅ£ie. Cererea ÅŸi dosarul de înregistrare se depun personal de către solicitant.

 

Documente necesare pentru întocmirea dosarului:

– certificatul de naÅŸtere al solicitantului ÅŸi certificatele de naÅŸtere ale copiilor (dacă este cazul);

Este preferabil ca acest certificat sa fie in noul format european care cuprinde deja traducerea in engleză si franceză.

– notă biografică cu date exacte – solicitantul va completa un chestionar;

– un certificat care să ateste durata rezidenÅ£ei permanente, întocmit de primăria locală;

– copie legalizată certificată a paÅŸaportului solicitantului;

– un extras de cazier judiciar luxemburghez, precum ÅŸi un document similar întocmit de autorităţile române sau de autorităţile din ţările în care solicitantul a rezidat după vârsta de 18 ani (trebuie să fie cuprinÅŸi ultimii 15 ani dinainte de depunerea cererii);

– un certificat care să ateste reuÅŸita la proba de evaluare a competenÅ£elor lingvistice luxemburgheze;

– un certificat de participare la cursul de educaÅ£ie civică luxemburgheză.

 

Toate aceste documente trebuie să fie traduse în limba franceză sau germană de către un traducător autorizat. Dosarul ÅŸi cererea de naturalizare vor fi trimise de către autorităţile locale direct la Ministerul de JustiÅ£ie – Serviciul de Naturalizare.

 

Decizia

Legea stipulează că decizia nu poate întârzia mai mult de opt luni de la depunerea cererii de naturalizare (considerată a fi în acelaÅŸi timp ÅŸi declaraÅ£ie de naturalizare). Sunt prevăzute două excepÅ£ii:

– termenul poate fi prelungit dacă procedura de naturalizare este suspendată din cauza unei acÅ£iuni judiciare penale;

– termenul nu se aplică pentru cererile de naturalizare introduse înainte de 1 ianuarie 2009.

 Naturalizarea îÅŸi începe efectul din ziua emiterii deciziei ministeriale. Ministrul de JustiÅ£ie comunică în scris solicitantului aprobarea sau refuzul naturalizării (refuzul trebuie să fie motivat). Decizia va fi înregistrată de către autorităţile din localitatea de reÅŸedinţă fie într-un registru special, în dublu exemplar, fie în registrul actelor de naÅŸtere.

 

Procedura specială

Legea prevede ÅŸi o procedură specială. Dacă solicitantul are sau a avut o importantă contribuÅ£ie la dezvoltarea societăţii luxemburgheze, semnalată de autorităţi, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiÅ£iile prevăzute de lege, naturalizarea poate fi aprobată în circumstanÅ£e excepÅ£ionale. Din iniÅ£iativa guvernului, naturalizarea poate fi propusă chiar în absenÅ£a unei cereri.

Cererea sau propunerea de naturalizare va fi supusă votului în Camera DeputaÅ£ilor, care va decide acceptarea sau respingerea cererii.

 

Modalităţile de recurs

Conform celor stipulate în Legea din 22 februarie 1986 privind cetăţenia luxemburgheză, cu modificările ulterioare, doar Camera DeputaÅ£ilor putea acorda sau refuza naturalizarea. Naturalizarea fiind acordată printr-o lege, refuzul Camerei DeputaÅ£ilor de a acorda naturalizarea nu putea constitui obiectul unui recurs.

Legea din 23 octombrie 2008 privind acordarea cetăţeniei luxemburgheze permite recursul, pentru a garanta consolidarea drepturilor cetăţenilor care doresc să obţină cetăţenia luxemburgheză.

Deoarece decizia ministerială de refuz a naturalizării este în fapt un act administrativ, întreaga competenţă este atribuită instituÅ£iilor administrative. În primă instanţă, Tribunalul administrativ este în măsură să ia o hotărâre în ce priveÅŸte recursul introdus împotriva deciziei ministeriale de refuzare a naturalizării. Apelul are loc în faÅ£a CurÅ£ii administrative.

Nicio formă de recurs nu este însă posibilă în cazul refuzării naturalizării de către Camera DeputaÅ£ilor în baza procedurii speciale mai sus menÅ£ionate.

 

Pentru informaţii suplimentare pot fi consultate:

www.vdl.lu (site-ul primăriei oraşului Luxemburg);

www.mae.lu (site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi al Imigraţiei);

www.mj.public.lu (site-ul Ministerului Justiţiei);

www.gouvernement.lu (site-ul guvernului).

​

1.5. Redobândirea cetăţeniei române

​

Procedura prin care o persoană care a pierdut cetăţenia română poate redeveni cetăţean român a devenit de actualitate după 1 ianuarie 2009, dată la care a intrat în vigoare în Marele Ducat de Luxemburg noua lege a cetăţeniei luxemburgheze, în care este consacrat – în premieră în Marele Ducat – principiul dublei cetăţenii.

 

Un număr important de foÅŸti cetăţeni români – care au renunÅ£at în trecut la cetăţenia de origine pentru dobândirea celei luxemburgheze – au acum posibilitatea să redobândească cetăţenia română, păstrând-o în acelaÅŸi timp ÅŸi pe cea luxemburgheză.

​

Articolul 10 al Legii cetăţeniei române nr. 21/1991 republicată, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, face referire la procedura redobândirii cetăţeniei române atât pentru persoanele care au pierdut-o după 22 decembrie 1989, cât ÅŸi pentru persoanele care au pierdut-o înainte de 22 decembrie 1989 ÅŸi descendenÅ£ii de gradul I ÅŸi II ai acestora.

Persoanele care au domiciliul sau reÅŸedinÅ£a în Marele Ducat de Luxemburg sau în Marea Regiune pot depune cererile de redobândire a cetăţeniei române la Ambasada României în Marele Ducat de Luxembourg. Acestea pot fi formulate în temeiul art. 10 alineatul (1) din

 

Legea 21/1991, precum ÅŸi în temeiul dispoziÅ£iilor art. 10 indice 1 al aceleiaÅŸi legi.

Dosarele vor fi înaintate spre soluÅ£ionare Comisiei pentru cetăţenie. Procedura de redobândire a cetăţeniei române se încheie de regulă în 8-12 luni. Persoanele care au redobândit cetăţenia română, cu menÅ£inerea domiciliului în străinătate vor depune jurământul de credinţă în faÅ£a ambasadorului României în Marele Ducat de Luxemburg ÅŸi vor intra în posesia certificatului de cetăţenie română. Din acel moment, vor putea începe demersurile pentru obÅ£inerea unui paÅŸaport românesc, la SecÅ£ia Consulară a Ambasadei.

 

Pentru mai multe detalii privind actele necesare pentru redobândirea cetăţeniei române, persoanele interesate se pot adresa SecÅ£iei Consulare a Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg,  la numărul de telefon: 00352 264 581 64, sau luxembourg.mae.ro.

Certificat
Dubla cetatenie
Dobandirea
Anchor 1
Redobandirea
bottom of page