top of page

Celebrarea prieteniei

Fête internationale de l'Amitié este unul din festivalurile anuale din Luxembourg unde se promoveaza diversitatea culturala. Are loc in fiecare an in toamna la Centre Culturel Sandweiler.

Cu toate ca trece mai mult sau mai putin neobservat, acest eveniment este cea mai buna ocazie de a gusta din preparatele diverselor tari si asta la un pret foarte convenabil, toate produsele fiind gratuite si se plateste doar o taxa de intrare de 8 euro. Spre deosebire de Bazarul International, aici ambianta este mai relaxata si fluxul de vizitatori mai mic.

Desi sunt reprezentate mai putine tari, am avut ocazia sa gust si sa ascult povestile diverselor produse traditionale din diverse zone ale lumii. Am aflat astfel ca in tarile baltice se pune mare pret pe coacaze si alte fructe de padure, am gustat celebrele bulete de cod portugheze si prajitura lor "pasteis de nata", am degustat un celebru lichior de licorice danez, unul din acele gusturi specifice scandinave si am aflat povestea unei celebre prajituri din Noua Zeelanda (Pavlova), creata pentru a onora vizita unei celebre balerine.

In timpul programului artistic am descoperit si o serie de talente locale cum ar fi un magician si un celebru si flamboiant Elvis luxembourghez.

Standul romanesc la Fete de l'amitie are deja o traditie si un set de fani, gratie voluntarilor care in fiecare an gatesc si promoveaza bucataria romaneasca. Anul acesta AVRIS a avut ocazia sa contribuie la continuarea acestei traditii. Membrele si simpatizantele noastre au gatit si au reprezentat in ie si costum popular, cultura romaneasca. Spre surprinderea mea, vizitatorii deja obisnuiti ai festivalului cunosteau deja bucatele noastre traditionale, respectiv sarmale, tuica si prajitura "alba-ca-zapada" a carei specialista, a facut-o celebra in anii trecuti, iar echipa de anul acesta a continuat traditia.

Si ca o anecdota, mi-a ramas in minte imaginea unui baiat sarb care, gustand din palinca a fugit repede la standul tarii lui sa ia o felie de paine cu zacusca (a lor are mai mult ardei decat vinete) "ca sa mearga".

Standul romanesc de anul acesta a fost, fara falsa modestie, unul din cele mai vizitate si mai frumoase. Printre vizitatori s-a numarat si noul ambasador al Romaniei in Luxembourg. Si desigur si Elvis.

Dar cel mai important lucru pe care l-am simtit la acest eveniment e ca diversitatea poate uni oamenii atunci cand ne deschidem cu curiozitate spre ceilalti, ca nu suntem atat de diferiti unii de altii si ca a darui timp, voluntariat si a imparti e cea mai buna solutie pentru a trai in armonie cu alte culturi.

Multumim voluntarelor si va asteptam anul viitor!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page