top of page
Locuinţa

1.1. Închirierea

 

2.1.1. Găsirea unei locuinÅ£e în Luxemburg

 

PiaÅ£a imobiliară în Luxemburg este una relativ scumpă din pricina densităţii populaÅ£iei, a numărului mare de persoane din alte ţări care lucrează aici ÅŸi a numărului relativ mic de locuinÅ£e disponibile. Unele studii efectuate de agenÅ£iile imobiliare sau de presă susÅ£in că majoritatea rezidenÅ£ilor sunt proprietari, ceea ce face ca oferta de închiriere să fie sub cerere.

O mare parte dintre cei care lucrează în Luxemburg locuiesc în regiunile frontaliere din FranÅ£a, Belgia sau Germania, deoarece acolo preÅ£ul chiriei este mai redus. Cei care aleg să locuiască în afara Luxemburgului trebuie să Å£ină cont de legislaÅ£ia diferită, de costul ÅŸi durata traseului zilnic până la locul de muncă, precum ÅŸi de fluiditatea traficului pe ruta respectivă. Aceste considerente influenÅ£ează ÅŸi valoarea chiriilor.

În Luxemburg, zonele cu chiriile cele mai scăzute sunt nordul ÅŸi oraÅŸele mai mici ÅŸi mai puÅ£in accesibile. Oferta este totuÅŸi destul de limitată. Sudul reprezintă o zonă de interes, cu chirii în general mai mici decât capitala, mai ales în cele două oraÅŸe principale: Esch‑sur‑Alzette ÅŸi Dudelange. În capitală, cartierele Limpertsberg, Belair ÅŸi Kirchberg au reputaÅ£ia de a avea chiriile cele mai ridicate, dar există ÅŸi excepÅ£ii de la regulă. Cartierele considerate mai ieftine sunt Bonnevoie, Hollerich, Gasperich ÅŸi zona din apropierea gării, din cauza traficului, poluării fonice ÅŸi localurilor de noapte.

PreÅ£ul orientativ al chiriei pentru o garsonieră (studio) de 35 mp variază foarte mult în funcÅ£ie de zonă ÅŸi de facilităţi. Poate începe de la 600 de euro ÅŸi ajunge până la 800-900 de euro (cu cheltuielile de întreÅ£inere incluse).

Pentru un apartament cu două camere, preţul variază de la 1000 de euro la 1500 de euro.

Costul este influenÅ£at de suprafaţă, de poziÅ£ie, de distanÅ£a faţă de zonele comerciale sau cu birouri, de disponibilitatea unui loc de parcare în clădire sau în vecinătate. Locul de parcare în clădire sau în vecinătate poate fi inclus în preÅ£ul chiriei sau se taxează separat (în acest caz, este opÅ£ional).

Găsirea unei locuinÅ£e de închiriat poate fi un proces îndelungat ÅŸi dificil. În anumite perioade din an (în special toamna) cererea este mai mare.

 

 

Modalităţi de găsire a unei locuinÅ£e de închiriat:

 

a) Un mod destul de popular de găsire a locuinÅ£ei de închiriat este apelarea la prieteni, cunoÅŸtinÅ£e sau colegi. Metoda „din vorbă-n vorbă” are avantaje ÅŸi dezavantaje, însă mulÅ£i proprietari preferă să apeleze la persoane de încredere pentru a găsi un chiriaÅŸ. AnunÅ£urile pot fi publicate local, pe site-ul de intranet al instituÅ£iei la care lucraÅ£i, sau chiar difuzate prin listele de e-mail ale acesteia.

b) AnunÅ£urile din ziarele locale (inclusiv cele gratuite) pot conÅ£ine oferte, în special de la particulari, ceea ce duce la evitarea taxelor de agenÅ£ie.

Iată câteva dintre titlurile de ziare care publică anunÅ£uri:

La voix

Luxemburger Wort

Le quotidien

L’essentiel / Point 24 (cotidiane gratuite care conÅ£in uneori anunÅ£uri, dar nu de la persoane particulare)

 

Important! Cel mai stufos ziar cu anunÅ£uri de mică publicitate este Luxbazar, ziar săptămânal care conÅ£ine ÅŸi o secÅ£iune de imobiliare. O parte dintre anunÅ£uri sunt publicate ÅŸi pe site-ul ziarului: www.luxbazar.lu

 

c) Comunităţile (mai ales cele virtuale) sunt o sursă importantă de informaţii şi anunţuri ale particularilor. Un exemplu elocvent este comunitatea online a frontalierilor din Franţa şi Belgia (www.lesfrontaliers.lu), unde se publică adesea anunţuri ale particularilor din zonele frontaliere, dar şi din Luxemburg, sau www.justlanded.de/english.

 

d) Printre site-urile destinate anunţurilor imobiliare (majoritatea anunţurilor aparţin agenţiilor imobiliare) amintim:

www.Athome.lu

www.Habiter.luxweb.com

http://www.immostar.lu

​www.appartager.lu – pentru camere în apartamente locuite de mai mulÅ£i chiriaÅŸi (colocaÈ›ie)

 

e) Se pot vedea uneori ÅŸi afiÅŸe „De închiriat” (A louer) instalate la geam sau la balconul locuinÅ£elor.

 

f) AgenÅ£iile imobiliare afiÅŸează de multe ori anunÅ£uri la intrare sau oferă cataloage cu anunÅ£uri. Taxa standard percepută de agenÅ£ii în Luxemburg este reprezentată de valoarea unei chirii plus TVA ÅŸi se plăteÅŸte de chiriaÅŸ ÅŸi nu de proprietar. AgenÅ£iile cer deseori completarea unui formular de vizită prin care cel care vizitează se angajează să nu contacteze independent proprietarul ÅŸi să plătească agenÅ£iei taxa aferentă în cazul în care va închiria.

 

Unele agenÅ£ii organizează vizite colective. La o astfel de vizită, este bine ca cel care închiriază să pună întrebări despre facilităţi sau condiÅ£ii.

 

Important! Domeniul imobiliar nu este un domeniu lipsit de fraude. Viitorul chiriaÅŸ trebuie să se asigure că agenÅ£ia publică anunÅ£ul cu acordul proprietarului (mai ales când vizitele se efectuează în prezenÅ£a agentului imobiliar ÅŸi a proprietarului). De asemenea, trebuie să verifice că ceea ce semnează nu îl supune unor obligaÅ£ii neprevăzute de lege sau unor costuri suplimentare. Unele agenÅ£ii propun o listă de locuinÅ£e pentru care se plăteÅŸte o taxă mai mică decât comisionul standard dar nu permite vizitarea locaÅ£iilor. AtenÅ£ie la orice formular semnaÅ£i cu agenÅ£ia, unele conÅ£inând clauze sau obligaÅ£ii care nu sunt conforme cu legea.

Pe durata unei vizite trebuie să fie discutate toate condiţiile:

–          dacă proprietarii acceptă animale de companie;

–          ce este inclus în chirie ÅŸi ce este inclus în întreÅ£inere (charges): unele utilităţi (apă, gaz, electricitate) sunt incluse în cheltuielile de întreÅ£inere plătite proprietarului, altele trebuie plătite prin contract separat cu companiile furnizoare;

–          locul de parcare în clădire, dacă există, se plăteÅŸte de cele mai multe ori separat;

–          dacă apartamentul este mobilat în momentul vizitării, este posibil ca fostul chiriaÅŸ să nu fi plecat încă ÅŸi ca apartamentul să fie închiriat nemobilat.

 

 

Procedura de închiriere standard:

 

În cazul agenÅ£iei, aceasta se ocupă de partea administrativă: redactarea ÅŸi semnarea contractului de ambele părÅ£i, darea în primire a bunului închiriat.

Actele necesare pentru încheierea unui contract de închiriere sunt:

–          carte de identitate în copie;

–          contract de muncă, de stagiu sau un alt act justificativ că persoana sau familia deÅ£ine suficiente venituri pentru plata chiriei pe perioada contractuală;

–   garanÅ£ie locativă (cauÅ£iunea);

–   asigurare de risc locativ ÅŸi răspundere civilă familială.

În cazul locuinÅ£elor de scurtă durată, procedura este mai simplă.

 

 

2.1.2. Contractul de închiriere

 

Contractul de închiriere este un contract consensual ÅŸi nu are o formă fixă, dar are rolul ca, în caz de litigiu, să demonstreze care au fost acordurile iniÅ£iale ale părÅ£ilor. De cele mai multe ori este redactat liber dar poate exista ÅŸi în forma notarială. Contractul trebuie să fie semnat într-un număr de exemplare egal cu numărul părÅ£ilor. Acesta conÅ£ine de cele mai multe ori perioada de închiriere, valoarea chiriei ÅŸi cheltuielile de întreÅ£inere, clauze privind obligaÅ£iile chiriaÅŸului ÅŸi ale proprietarului.

Alte documente adiÅ£ionale pot fi ataÅŸate la contract, cum ar fi inventarul obiectelor din locuinţă sau fiÅŸa de stare a locuinÅ£ei, aÅŸa-numitul état des lieux, care conÅ£ine condiÅ£iile în care locuinÅ£a ÅŸi bunurile din ea au fost predate chiriaÅŸului ÅŸi starea în care au fost lăsate la plecare. Aceasta din urmă este obligatorie dacă prin contract se prevede depunerea unei garanÅ£ii de către chiriaÅŸ.

Contractele pe perioadă determinată se prelungesc automat dacă locatarul nu ÅŸi-a anunÅ£at intenÅ£ia de a părăsi locuinÅ£a conform preavizului înscris în contract. De asemenea, este posibil ca un contract determinat pe un an să se transforme automat în contract nedeterminat.

 

Important! AtenÅ£ie la perioada de reînnoire a contractului! Unii proprietari stipulează în contract că acesta poate fi reziliat doar la sfârÅŸitul fiecărui an de chirie, ceea ce înseamnă că nu puteÅ£i rezilia contractul decât o dată pe an, ÅŸi nu oricând doriÅ£i să părăsiÅ£i apartamentul.

 

2.1.3. Chiria ÅŸi cheltuielile de întreÅ£inere

 

Chiria este fixată prin contract ÅŸi nu poate fi modificată în primele ÅŸase luni. De cele mai multe ori, ea este plătită de locatar lunar. Dacă un proprietar doreÅŸte să modifice chiria, acesta trebuie să îÅŸi anunÅ£e intenÅ£ia în scris ÅŸi să ofere un preaviz de o lună, apoi să iniÅ£ieze o procedură administrativă.

Cheltuielile de întreÅ£inere (charges) se adaugă la chirie ÅŸi de obicei sunt specificate în contract. Acestea se plătesc de regulă lunar, o dată cu chiria, în avans. La sfârÅŸitul anului, diferenÅ£a dintre suma plătită ÅŸi suma reală cheltuită trebuie returnată fie locatarului, dacă acesta a plătit mai mult, fie proprietarului, dacă suma plătită nu a fost suficientă. Mărirea sau diminuarea sumei plătite pentru cheltuielile de întreÅ£inere poate fi stabilită de comun acord, pe baza experienÅ£ei anului precedent.

Proprietarul nu poate cere locatarului să plătească decât costurile energiei electrice, apei ÅŸi întreÅ£inerii spaÅ£iului comun (curăţenia clădirii, electricitatea comună etc.). Aceste costuri trebuie să poată fi justificate prin facturi ÅŸi chitanÅ£e. Pentru consumul curent din interiorul locuinÅ£ei, chiriaÅŸului i se cere de multe ori să semneze ulterior un contract individual cu companiile furnizoare de utilităţi. Aceste sume se adaugă la chirie ÅŸi la cheltuielile de întreÅ£inere prevăzute în contract.

 

2.1.4. Garanţia locativă (cauţiunea)

 

În cele mai multe cazuri, la încheierea unui contract de închiriere, proprietarul cere o cauÅ£iune care să garanteze suma de bani necesară în caz de neplată sau de stricăciuni produse în locuinţă. Aceasta nu poate depăşi echivalentul a trei luni de chirie. De obicei se cere echivalentul a două luni de chirie. Proprietarul poate specifica în contract condiÅ£iile în care poate reÅ£ine o parte sau totalitatea garanÅ£iei.

GaranÅ£ia se plăteÅŸte cel târziu în ziua luării în primire a locuinÅ£ei.

GaranÅ£ia se plăteÅŸte de către chiriaÅŸ direct proprietarului, urmând ca acesta să i-o restituie la finalul contractului.

O formă foarte des utilizată este garanÅ£ia bancară. Dacă locatarul doreÅŸte să utilizeze această formă, proprietarul este obligat să o accepte. GaranÅ£ia bancară reprezintă o sumă blocată de către o bancă în contul chiriaÅŸului. Banca emite un document care atestă suma blocată ÅŸi înÅŸtiinÅ£ează proprietarul. Suma poate fi deblocată doar cu acordul proprietarului. GaranÅ£ia bancară se face într-un cont de economii ÅŸi dobânzile cumulate revin locatarului. TotuÅŸi, banca poate cere taxe de dosar sau de întreÅ£inere a contului.

Proprietarul poate opri o parte sau totalitatea garanÅ£iei în cazul în care locatarul nu a plătit chiria, în cazul în care lipsesc obiecte aflate iniÅ£ial în inventar sau în caz de daune, dar ÅŸi în cazul în care locatarul nu a respectat alte obligaÅ£ii trecute în contract.

 

 

2.1.5. Asigurarea locuinţei

 

 Majoritatea contractelor de închiriere prevăd ca locatarul să se asigure pentru riscul locativ (în această asigurare este inclus ÅŸi riscul de incendiu sau de calamitate naturală). Această asigurare acoperă pereÅ£ii interiori ÅŸi bunurile din locuinţă. De asemenea, se cere ÅŸi asigurarea de răspundere civilă familială, care preia riscul unor accidente survenite din cauza locatarului.

 

 

2.1.6. Obligaţiile proprietarilor

 

– Să pună la dispoziÅ£ia locatarului locuinÅ£a închiriată în stare bună.

LocuinÅ£a dată spre închiriere trebuie să răspundă criteriilor de siguranţă ÅŸi salubritate prevăzute de lege (de exemplu trebuie ca instalaÅ£ia electrică să nu fie defectă, să nu existe igrasie sau umiditate ridicată).

– Să întreÅ£ină locuinÅ£a în starea în care să poată fi utilizată de chiriaÅŸ ÅŸi să efectueze lucrările necesare în cazul unor daune.

Lucrările de amploare revin în sarcina proprietarului. Lucrările de întreÅ£inere curentă sau mici stricăciuni sunt obligaÅ£ia chiriaÅŸului.

– Să asigure o ÅŸedere confortabilă locatarului.

În cazul lucrărilor urgente ÅŸi de amploare care durează mai mult de 40 de zile, chiriaÅŸul poate cere o reducere a chiriei.

 

 

2.1.7. Obligaţiile chiriaşilor

 

– Să plătească proprietarului chiria la termenele ÅŸi cu frecvenÅ£a stabilite.

Întârzierea sau neplata chiar ÅŸi a unei singure chirii constituie un motiv suficient pentru rezilierea contractului. Proprietarul poate în acest caz opri garanÅ£ia locativă. Se poate ajunge până la confiscarea mobilei locatarului în vederea vinderii.

ChiriaÅŸul poate refuza plata doar în situaÅ£ii excepÅ£ionale (de exemplu dacă proprietarul refuză să efectueze lucrări absolut necesare). Acesta este totuÅŸi un demers riscant, pentru că poate duce la rezilierea contractului. În astfel de cazuri, este preferabilă medierea juridică.

– Să mobileze locuinÅ£a în cazul în care nu este mobilată.

Această obligaÅ£ie specifică Luxemburgului se datorează faptului că în cazul în care locatarul nu plăteÅŸte chiria ÅŸi garanÅ£ia nu acoperă suma, proprietarul poate prelua ca garanÅ£ie suplimentară mobila din locuinţă. Proprietarul poate recurge la acest gest doar în cazul contractelor înregistrate notarial sau al contractelor pe perioadă determinată.

– Să restituie bunul locativ la finalul contractului.

– Să nu provoace daune în locuinţă ÅŸi să aibă un comportament care să nu deranjeze persoanele ce locuiesc în vecinătate.

Această obligaţie include respectarea locurilor comune.

– Să întreÅ£ină locuinÅ£a ÅŸi să efectueze micile reparaÅ£ii necesare.

ChiriaÅŸul este responsabil de orice daune pe care le produce sau care pot surveni datorită unei absenÅ£e prelungite (de exemplu daune produse de ploaie dacă o fereastră a stat deschisă prea mult timp în absenÅ£a locatarului).

Termenul de mici reparaÅ£ii se poate referi spre exemplu la geamuri sparte, lacăte, schimbarea becurilor dar ÅŸi la accidente provocate de locatar. Păstrarea locuinÅ£ei curate este în sarcina chiriaÅŸului.

Chiriaşul are, de asemenea, obligaţia de a semnala proprietarului orice problemă majoră pe care o descoperă.

Chiriaşul nu are dreptul să efectueze lucrări de transformare fără acordul proprietarului.

 

 

2.1.8. Încetarea unui contract de închiriere

 

Pentru contractele cu durată nedeterminată, se stabileÅŸte de comun acord perioada de preaviz în care chiriaÅŸul poate cere rezilierea contractului. Contractele pe o perioadă determinată sunt prelungite automat ÅŸi locatarul este obligat la un preaviz de trei luni.

Un contract poate fi reziliat înainte de termen de către proprietar după ce acesta a înÅŸtiinÅ£at chiriaÅŸul în scris ÅŸi doar în anumite situaÅ£ii excepÅ£ionale:

–          necesitatea personală de a prelua locuinÅ£a;

–          nerespectarea obligaÅ£iilor contractuale din partea locatarului;

–          forţă majoră.

Termenii de forţă majoră şi necesitate personală sunt definiţi de Codul civil, dar lasă loc la interpretări.

Pentru contractele pe perioadă nedeterminată, chiriaÅŸul poate rezilia contractul respectând preavizul ÅŸi trimiÅ£ând o scrisoare de reziliere proprietarului.

Pentru contractele pe perioadă determinată, chiriaÅŸul trebuie să respecte termenul ÅŸi să plătească chiria până la finalul perioadei contractuale, mai puÅ£in în anumite situaÅ£ii excepÅ£ionale: de exemplu, dacă acesta trebuie să părăsească Å£ara, caz în care trebuie să prezinte un act justificativ, sau dacă este declarat falimentar.

În practică însă, astfel de probleme se rezolvă amiabil ÅŸi un locatar poate propune proprietarului un nou chiriaÅŸ. În acest caz, poate rezilia contractul înainte de termen sau fără respectarea perioadei de preaviz.

Expulzarea este o situaţie excepţională şi necesită un ordin judecătoresc.

 

Important! Litigiile între chiriaÅŸi ÅŸi proprietari pot fi aduse în faÅ£a unei instituÅ£ii de reconciliere care Å£ine de administraÅ£ia locală: Comisia pentru chirii (Commission des loyers). În cazul în care nici după această mediere nu se ajunge la un acord, părÅ£ile pot iniÅ£ia proceduri juridice.

 

 

2.1.9. Locuinţe pentru studenţi

 

StudenÅ£ii Universităţii Luxemburg înscriÅŸi la o formă de învăţământ de zi cu prezenÅ£a obligatorie, sau cei care efectuează un stagiu în cadrul aceleiaÅŸi instituÅ£ii pot beneficia de un loc într-unul din cele 18 cămine studenÅ£eÅŸti din Luxemburg sau Esch‑sur‑Alzette sau într-o familie gazdă.

Locurile în cămine se atribuie pe bază de dosar, în funcÅ£ie de gradul de ocupare a acestora. Studentul trebuie să depună o cerere la Centrul de cazare pentru studenÅ£i (Unité Logements étudiants) împreună cu o fotografie tip carte de identitate.

Confirmarea rezervării se face după ce studentul plăteÅŸte o cauÅ£iune de 350 de euro ÅŸi prima chirie. Aceste sume pot fi plătite la momentul înscrierii la universitate prin virament bancar.

Studentul trebuie să încheie o asigurare de responsabilitate civilă care este suportată de universitate.

Contractul de închiriere se face pe o perioadă de cinci luni ÅŸi se prelungeÅŸte la începutul fiecărui semestru, cu condiÅ£ia ca studentul să îÅŸi fi plătit chiria la timp. InformaÅ£ii suplimentare pot fi obÅ£inute de la Centrul de cazare pentru studenÅ£i.

 

Alte informaÅ£ii privind închirierea se regăsesc pe site-urile:

www.guichet.public.lu/fr/citoyens/publications/logement;

www.droit.lu/Documents/files/Nouveau%20Bail%20medium.pdf

Inchirierea

2.2. Achiziţionarea unei locuinţe / unui imobil vechi

 

Se recomandă ca cel care intenÅ£ionează să achiziÅ£ioneze un bun imobiliar deja construit (casă sau apartament) să angajeze în prealabil un arhitect. Participând la vizitarea imobilului, arhitectul poate face o estimare a valorii imobilului (utilă pentru negocierea finală a preÅ£ului) ÅŸi, de asemenea, poate observa eventualele defecte, apreciind totodată necesitatea executării unor lucrări de renovare sau de reparaÅ£ie în vederea asigurării unui confort decent. Onorariul arhitectului poate fi destul de mare, dar cumpărătorul este expus mai puÅ£in riscului de a avea probleme ulterior din pricina viciilor ascunse.

În Luxemburg, vânzătorul este cel care plăteÅŸte integral comisionul agenÅ£iei imobiliare. PreÅ£urile se pot negocia aproape întotdeauna pentru că agenÅ£iile (sau vânzătorul) supraestimează, de obicei, valoarea reală a imobilului. La cheltuieli se adaugă ÅŸi asigurarea imobilului (obligatorie la cumpărare).

După vizitarea imobilului, în cazul în care cumpărătorul este interesat, agenÅ£ia încheie un pre-contract (Compromis de vente), valabil în mod normal o lună. În acest interval de timp, cumpărătorul solicită împrumutul la bancă. În cazul în care răspunsul băncii este negativ, potenÅ£ialul cumpărător va trimite agenÅ£iei notificarea băncii, iar pre-contractul îÅŸi încetează valabilitatea. În cazul în care răspunsul băncii nu este negativ, dar cumpărătorul nu mai doreÅŸte să cumpere, are de plătit agenÅ£iei imobiliare penalităţile stipulate în pre-contract.

Creditul oferit de bănci este, în general, ipotecar. Ipoteca se înregistrează la un notar. Notarul poate fi contactat de cumpărător sau de agenÅ£ie. Taxele notariale variază în funcÅ£ie de situaÅ£ia proprietăţilor deÅ£inute de către cumpărător în spaÅ£iul UE: dacă cumpărătorul nu deÅ£ine alte proprietăţi, taxa este în jur de 0,8% din suma totală; dacă cumpărătorul mai deÅ£ine cel puÅ£in o proprietate imobiliară (casă, apartament), taxele notariale se ridică la 8%.

 

Pentru date exacte, cei interesaÅ£i pot contacta un notar sau pot consulta site-ul www.etat.lu (conÅ£ine informaÅ£ii privind legislaÅ£ia în vigoare).

 

O altă practică binevenită în Luxemburg este introducerea în contractul de vânzare-cumpărare a unei clauze prin care banii rămân la notar până în momentul predării cheilor imobilului noului proprietar. Au fost cazuri în care noul proprietar a făcut plata integral dar nu a reuÅŸit să intre în posesia cheilor decât după o lungă perioadă de timp deoarece vechiul proprietar închiriase imobilul, iar chiriaÅŸii au refuzat să iasă din spaÅ£iu. Legea favorizează chiriaÅŸii!

​

 

2.3. Construirea / achiziţionarea unui bun imobiliar nou

 

 

La fel ca în cazul închirierii sau al cumpărării de bunuri imobiliare deja construite, cumpărarea unui imobil nou este mediată, de obicei, de agenÅ£iile imobiliare. Și în acest caz este necesar ca la cumpărare imobilul să fie asigurat.

De obicei se cere plata terenului înainte de începerea construcÅ£iei, iar restul plăţilor sunt cerute la sfârÅŸitul diferitelor etape de lucru. Ultima tranşă se achită după recepÅ£ia lucrării.

La terminarea lucrării se semnează un proces verbal de recepÅ£ie provizorie, iar la un an după aceea (cu condiÅ£ia ca totul să fie în regulă) se semnează procesul verbal de recepÅ£ie finală.

 

Important! Nu trebuie să se semneze procesul verbal de recepţie (provizorie sau finală) dacă sunt probleme sau dacă lucrările nu au fost terminate.

 

Ideal ar fi ca la recepÅ£ie să fie prezent ÅŸi arhitectul care s-a ocupat de ÅŸantier (de obicei arhitecÅ£ii sunt independenÅ£i de companiile de construcÅ£ii). În Luxemburg există un Ordin al ArhitecÅ£ilor (www.oai.lu) care reglementează activitatea acestora ÅŸi condiÅ£iile în care execută lucrările pentru care sunt angajaÅ£i.

 

Este important pentru cumpărător să verifice exact ce anume acoperă garanÅ£ia ÅŸi pe ce perioadă (de exemplu: structura clădirii este garantată 10 ani, echipamentul electric 2-3 ani, lemnăria 3 ani etc.). În plus, trebuie să fie clarificate, încă de la început, condiÅ£iile de valabilitate ale garanÅ£iei.

În ce priveÅŸte taxele către stat, situaÅ£iile diferă: de exemplu, funcÅ£ionarii din instituÅ£iile europene, care sunt doar rezidenÅ£i în Luxemburg, plătesc numai un impozit funciar (impôt foncier), calculat ÅŸi taxat specific de fiecare localitate.

Cumpărătorul este considerat proprietar al terenului pe care se află casa doar până la o anumită profunzime. Pentru detalii poate fi consultat site-ul: www.act.public.lu

Pentru a beneficia de asistenţă juridică în domeniu ÅŸi, eventual, de ajutor financiar în caz de litigiu este recomandabil ca, înaintea achiziÅ£ionării, închirierii sau renovării unui imobil, cei interesaÅ£i să adere la Uniunea luxemburgheză a consumatorilor (Union Luxembourgeois des Consommateurs – www.ulc.lu).

 

InformaÅ£ii privind primele de încurajare ÅŸi ajutoarele oferite de statul luxemburghez pot fi găsite pe site-ul:

www.logement.lu/aides.html.

Pentru legislaÅ£ia în vigoare ÅŸi tipurile de contracte consultaÈ›i site-ul:

www.oai.lu/fr/135/oai/accueil/actualits.

​

2.4. Locuinţele pentru durată scurtă

 

În Luxemburg, închirierea unei locuinÅ£e pentru o durată mai mică de un an este în general scumpă. În afara diferitelor hoteluri de diverse categorii, există aÅŸa-numitele apparthoteluri, adică hoteluri ce închiriază apartamente sau garsoniere pe o perioadă de minimum o lună. Pentru edificare, puteÅ£i consulta site-ul web www.senator.lu, al unuia dintre apparthotelurile din capitală care închiriază garsoniere (studio).

Pentru o cazare de scurtă durată mai ieftină, dar şi mai fără pretenţii, există şi Auberge de Jeunesse, care oferă o calitate excelentă a serviciilor din categoria hostelurilor pentru tineret:

http://youthhostels.lu/?language=language&t=50.

AnunÅ£uri pentru locuinÅ£e de scurtă durată apar pe piaÅ£a imobiliară ÅŸi prin agenÅ£ii sau pe site-urile menÅ£ionate în capitolul 2.1, cu un preÅ£ mai ridicat decât cele ce se închiriază pe o perioadă de minim un an.

 

Achizitionare
Construirea
Scurta durata
bottom of page