top of page

Identitatea culturala romaneasca in Luxembourg - Festival des Migrations


Primul weekend din luna martie a adus cu el in Luxembourg, Festival des Migrations, unde AVRIS a reprezentat Romania.


Am auzit de multe ori intrebarea "Care e diferenta dintre acest festival si Bazarul international?" asa ca am decis sa dam niste lamuriri.

In primul rand exista niste asemanari: ambele au loc la Luxexpo si ambele au un scop caritabil, doar ca organizarea si beneficiarii sunt diferiti. Si nu in ultimul rand, amandoua atrag vizitatori prin mancare.


Bazarul International are loc in noiembrie - decembrie si standurile sunt pe tari. Scopul este de a strange fonduri pentru o serie de proiecte stabilite anterior. Toate profiturile standurilor merg spre aceste proiecte. Este foarte dificil de obtinut un stand pentru o noua tara. Dimensiunile standurilor sunt atribuite in functie de cat a donat fiecare tara in anul precedent.


Festivalul migratiilor si culturilor nu este organizat pe tari ci pe asociatii non profit (ASBL-uri). "Viata asociativa" cum o numesc luxemburghezii este foarte importanta aici, atat de vasta incat sa umple timp de un weekend trei holuri la Luxexpo si inca nu toate asociatiile sunt reprezentate. Fondurile obtinute se duc direct la ASBL-uri. Acestea le pot folosi pentru finantarea diverselor proiecte. Multe din aceste asociatii non profit reprezinta comunitati din diverse tari, dar este mult mai multa flexibilitate. Asa se face ca tari precum Brazilia sau Muntenegro au cate 2-3 standuri. Preturile la festival sunt mai rezonabile decat la bazar. Se vand diverse obiecte de artizanat, se strang donatii dar cum stim din experienta nimic nu ajuta mai mult la prietenia dintre popoare ca o masa buna si un paharel de licori locale. Nici macar muzica, in splendoarea ei artistica nu reuseste performanta gastronomiei.


Pe scurt, festivalul e varul mai cool si mai putin intepat al bazarului.


Romania este reprezentata de doi ani la festival de AVRIS in colaborare cu magazinul romanesc La Bacanie.


Pentru stand am lansat un apel la voluntari si am fost surprinse de numarul si bunavointa celor care au fost de acord sa ofere timp din timpul lor pentru acest eveniment si tinem din toata inima sa le multumim: si celor care au gatit - si s-a vazut ca au fost gatite cu suflet - si celor care au ajutat cu prezenta la stand.

Ca bucate traditionale am avut: chec, cozonac, mucenici, alba ca zapada, ciocolata de casa, ciorba de vacuta si sarmale. Ciorba a fost pregatita pe loc si a primit un 10 de la un critic gastronomic luxemburghez.


Prin aceasta participare ne-am dorit sa aducem in prim plan comunitatea romeasca in Luxembourg. Aceasta comunitate nu se poate plange nici pe departe de o imagine proasta, din contra, cei ce ne-au vizitat s-au aratat foarte curiosi sa cunoasca cultura si bucataria noastra. Unii le cunosteau deja.



Aceasta idee de comunitate sta de altfel la baza AVRIS. Ce ne dorim pe viitor e sa fim si mai uniti intre noi. A face parte din comunitatea romaneasca nu inseamna a ramane inchistat in ea, ci a ne sustine reciproc in procesul de integrare si convietuire cu alte zeci de natii aici.

O comunitate de o anumita origine intr-o tara straina are un rol important in viata individului si acest rol nu trebuie sa fie restrictiv. Aici, in Luxembourg, posibilitatile de a cunoaste si a ne dezvolta prin altii sunt infinite. Cu toate astea, nimeni nu poate face undo, mostenirii culturale si educatiei primite in tara de origine si nimeni nu poate nega ca aceste apropieri (referinte comune, limba) fac comunicarea mai usoara.


Festivalul este de altfel o metafora foarte frumoasa pentru ce inseamna o comunitate. Desi ne-am ajutat la stand, mai toti am facut un tur la alte standuri si am primit vizita altor asociatii, am schimbat contacte si ne-am minunat de diversele asemanari dintre bucatariile si obiceiurile altor natii.


Tot ce conteaza este sa dam o sansa ambelor parti: vechiului si noului, asemanarilor si diferentelor. Intr-o lume in care teama de diferit si stereotipurile fac campanii electorale de succes, in care prejudecatile vand bine, avem nevoie mai mult ca oricand sa promovam valori precum prietenia, ajutorul reciproc si toleranta.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page