top of page
ecologie.jpg

Ecologie: Cosmeticele si hainele

​

Un seminar interactiv despre cum sa facem alegeri potrivite, tinut de Monica Serban si Oana Marangoci

Vineri, 27 septembrie 2019,  ora 18:30 

Centre Societaire Rollingergrund (276 Rue de Rollingergrund L2441 Luxembourg)

MembreAVRIS: Intrarea GRATUITA

Non-Membre: 6 Euro plata in avans online / 10 Euro rezervare cu plata in seara evenimentului (cash)

Locurile fiind limitate, plata si/sau inregistrarea sunt obligatorii prin linkul urmator:

https://www.weezevent.com/ecologie-efectele-cosmeticelor-si-textilelor-asupra-mediului

​

​

Doamnelor, Domnilor,

​

AVRIS va invita la o noua o sesiune de informare dedicata unui subiect de interes public: Ecologia produselor cosmetice si a hainelor.

​

Aceasta prezentare interactiva va contine informatii despre doua industrii care ne influenteaza viata si efectele lor directe si indirecte asupra noastra si a mediului. In prima parte Monica Serban va vorbi despre produsele cosmetice. 

​

Monica a mai tinut o prezentare in 2018 legat de cosmetice si ce effect au componentele acestora asupra sanatatii. Acum va aborda o tema complementara, si anume: efectele cosmeticelor asupra mediului inconjurator... si indirect, asupra sanatatii umane.
Desi poate suntem tentati sa ne gandim doar la ambalaje atunci cand vorbim de poluarea cauzata de cosmetice, acestea nu sunt neaparat cea mai importanta si severa sursa. Dimpotriva, de multe ori, continutul poate fi un factor mult mai distructiv. Fiecare dintre noi suntem parte dintr-un sistem si, in final, componentele acestuia, fie apa, aerul sau hrana sunt factori care ne modeleaza organismul. Poluarea acestor trei componente are un efect deosebit de destructiv asupra biodiversitatii si in acelasi timp, reprezinta o cauza importanta a aparitiei dezechilibrelor si bolilor.

​

De ce, cum si ce alegeri ar trebui sa facem pentru a avea un mediu mai curat si pentru a trai mai sanatos?

 

In ce-a dea doua, Oana Marangoci se va axa pe textile si haine. 


Ca femei traim constant sub presiunea de a ne ridica la anumite standarde de frumusete si moda. Reclamele ne bombardeaza constant cu noi produse, din ce in ce mai specifice, care promit sa ne faca sa aratam mai tinere sau sa fim in trend. Industria modei este una din cele mai profitabile in lume la ora actuala si se bazeaza pe produsele textile si de pielarie. De la fibre naturale pana la materiale impermeabile sintetice, de la procesul de productie, colorare, asamblare pana la intretinere si momentul in care devin deseuri, hainele si incaltamintea trec prin procese complexe care raman de multe ori necunoscute. Dar care este impactul acestor produse asupra sanatatii noastre si a mediului? Care este costul ecologic ascuns in spatele marketingului? Si ce putem face sa reducem acest impact si sa lasam generatiilor urmatoare un mediu mai curat, mai sanatos si cat putem influenta aceasta?

​

Pornind de la aceste intrebari pentru care nu exista solutii simple, va invitam sa aflati mai multe despre aceste doua aspecte ce fac parte din viata noastra de zi cu zi: cosmeticele si hainele, informatii care sa ne ajute sa facem impreuna alegeri educate.

 

Monica Serban este la baza economist cu vocatie pentru ecologie. In 2005 a renuntat la jobul pe care il avea la Ambasada SUA din Bucuresti pentru a lucra la Ministerul Mediului, in Departamentul de Fonduri Europene, unde a coordonat, printre altele, fondurile alocate proiectelor de protectie a naturii. Dupa 5 ani a venit in Luxembourg, unde a continuat sa lucreze ca si consultant, lansand in paralel propriul start-up Authentic Plaza, o platforma dedicata produselor care intrunesc un anumit set de valori si criterii pentru a promova producatori si produse de calitate. Timp de doi ani a analizat si studiat, cu sprijinul stiintific al unei prietene farmacist clinician, sute de liste de ingrediente ale cosmeticelor nu doar romanesti, ci din toata lumea. Analiza a fost realizata pe baza unui set de criterii de evaluare a listei de ingrediente, din dorinta de a gasi calitatea dincolo de brand si marketing.
La sfarsitul lui 2017 au ajuns la concluzia ca este important sa imparta cu ceilalti rezultatele acestei analizei si sa ajute oamenii sa faca alegeri informate, si au lansat o serie de prezentari de constientizare.

​

Oana Marangoci este la baza informatician dar a avut dintotdeauna un interes pentru ecologie. Subiectul hainelor a devenit relevant in anul 2008 cand a trecut prin doua mutari si a trebuit sa reorganizeze garderoba, apoi in 2016 cand a trebuit sa isi refaca garderoba datorita unor schimbari fizice. Fiind preocupata de cifre si statistici, in 2012 a inceput sa tina o evidenta stricta a tuturor produselor cumparate (in special pentru a gasi modalitati de a economisi). Pe baza acestor date a ajuns la o serie de concluzii legate de felul in care putem sa investim in produse mai de calitate si sa reducem atat impactul asupra mediului cat si asupra buzunarului.

bottom of page